ΑΡΧΗΓΟΣ

Σημαντικό σε κάθε ομάδα αποτελεί η επιλογή του αρχηγού της. Ο αρχηγός δεν είναι πάντα και ο καλύτερος παίκτης. Οι ικανότητες δεν αρκούν για να αποκτήσει κάποιος το περιβραχιόνιο. Θα πρέπει να έχει ισχυρή προσωπικότητα, πειθαρχεία και την ικανότητα να ηγηθεί των συμπαικτών του.

Πριν απο την έναρξη του αγώνα συναντάει τον διαιτητή και τον αντίπαλο αρχηγό για το ῾῾στρίψιμο῾῾ του κέρματος. Αν είναι ο τυχερός διαλέγει πιά ομάδα θα πάρει την σέντρα και ποιά το γήπεδο. Στην διαδικασία των πέναλτυ ο νικητής διαλέγει πια ομάδα θα εκτελέσει πρώτη.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΦΙΦΑ ο αρχηγός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείρηση ούτε κάποια προνόμια απο τον διαιτητή. Αλλά έχει κάποια ευθύνη όσον αφορά την συμπεριφορά της ομάδος. Αν ο διαιτητής έχει κάποιες ανησυχίες για την συμπεριφορά της ομάδος ή κάποιου παίκτη τότε συχνά καλεί τον αρχηγό για να τον ενημερώσει. Αυτός θα πρέπει να περάσει τις υποδείξεις του διαιτητή σε όλη την ομάδα.

Αφού ξεκινήσει το παιχνίδι ο προπονητής βρίσκεται έξω απο τις γραμμές. Όμως η φωνή του περνάει μέσα απο τον αρχηγό ώστε να μεταφέρει τις οδηγίες του και να οργανώσει το παιχνίδι. Πρέπει να είναι πλήρως ενήμερως για την τακτική του προπονητή και τον τρόπο οργάνωσης της ομάδος ώστε η ομάδα να ακολουθεί το αγωνιστικό πλάνο. Πρέπει να μιλάει στους παίκτες όταν αυτός το θεωρεί αναγκαίο και οι συμπαίκτες του θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν.

Οι καλύτεροι αρχηγοί ομάδων είναι ικανοί να παρακινήσουν τους συμπαίκτες τους εντός και εκτός γηπέδου. Ο τρόπος που μιλάει και ῾῾κινείται῾῾ ο αρχηγός μέσα σε μια ομάδα δείχνει και το πόσο καλά και οργανωμένη είναι. Η φωνή του θα πρέπει να ακούγεται σε κάθε περίπτωση και θα πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες για το καλό της ομάδος.

Ο αρχηγός αποτελεί παράδειγμα για όλους γιαυτό και θα πρέπει να είναι τυπικός σε όλες τις υποχρεώσεις της ομάδος. Πρώτος σε όλες τις προπονήσεις, να γυμνάζεται σκληρά , να δείχνει πάθος και ένταση δίνοντας κάθε φορά όλη του την ψυχή για το καλό του συλλόγου. Λίγοι παίκτες θα σεβαστούν έναν αρχηγό ο οποίος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας και της ιστορίας του συλλόγου.


Μερικοί απο τους πιό διάσημους αρχηγούς : Μαραντόνα, Μπαρέζι, Μπεκενμπάουερ, Κασίγιας, Μαλντίνι, Κίν,Τότι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου